Skip to main content

Nye vaccinationsanbefalinger

WSAVAs (World Small Animal Veterinary Association) har i januar 2016 opdateret deres anbefalinger omkring vaccination af hunde og katte. Visse elementer bibeholdes, mens andre anbefalinger ændres. Vi skal fortsat højst vaccinere vores voksne hunde og katte hvert 3. år med “Grund-Vaccinerne”, men det betyder ikke at de nødvendigvis SKAL vaccineres hvert 3. år. For nogle holder vaccinen hele livet.

WSAVAs nye vaccinationsanbefalinger anbefaler revaccination højst hvert 3 år med “Grund-Vaccinerne”, men er under forudsætning af at hvalpene og killingerne har fået deres basisvaccinationer. Basisvaccinationerne iflg. WSAVA er typisk 3 vaccinationer som hvalp/killing (8-12-16 uger), hvor den sidste gives efter 16 ugers alderen og herefter 1 revaccination ved 1/2-1 års alderen. Dette er en ændring i forhold til tidligere anbefalinger, hvor man gav den sidste hvalpe/killingevaccine efter 12 ugers alderen. Man har nu ændret det til 16 uger og derudover anbefaler man at 1. års vaccinen allerede kan gives fra 6 mdr. alderen og frem til 1 år.

Det vi kalder “Grund-Vaccinerne”, beskytter mod de vigtigste sygdomme. For hundene drejer det sig om Hundesyge, Parvovirus og Hepatitis. For kattene er det Kattesyge, Calicivirus og Herpesvirus. “Tilvalgs-Vaccinerne” som oftest kræver vaccination hvert år er for hunde Kennelhoste, Leptospirose og Borrelia. For kattene er det Leukæmi og Chlamydia. Derudover skal man kun vaccinere en dansk hund eller kat mod Rabies (hundegalskab), hvis dyret skal med ud at rejse.

For kattene er der lavet nogle nyere undersøgelser, som desværre viser, at to af de anbefalede “Grund-Vacciner”, nemlig Calicivirus og Herpesvirus, ikke giver den helt samme beskyttelse som Kattesyge-delen, så man har nu delt kattene op i “høj-risiko” og “lav-risiko” katte. Forskellen er stort set om katten er indekat og aldrig bliver passet i en kattepension, så defineres den som lav-risiko. For lav-risiko katte anbefales der 3 årig revaccination med alle tre “Grund-Vacciner”, men for høj-risiko katte anbefales årlig revaccination med de to førnævnte, Calici- og Herpesvirus.

Selvom anbefalingen for hunde og katte fortsat er hvert 3. år for “Grund-Vaccinerne”, så er man opmærksom på at for en stor del af kæledyrene, så vil beskyttelsen faktisk vare meget længere tid og for nogle livslang. Så hvis man ikke ønsker at få vaccineret sit kæledyr mere end højst nødvendigt, så kan man tjekke dyrets antistof niveau vha. en blodprøve, for at se om dyret stadig er beskyttet. Man skal dog være opmærksom på, at sådan en test, typisk vil være lige så dyr eller dyrere end at revaccinere, hvilket formentlig er årsagen til at revaccination oftest vælges af dyreejeren.

Afslutningsvis skal det nævnes at WSAVA stadig anbefaler årlige sundhedstjek, med fokus på kæledyret nuværende sundhedsstatus og fremtidige risikoer. Her vil revaccination naturligvis blive omtalt og vurderet, men evt. revaccination burde ikke være den primære motivation for et dyrlægebesøg.

 

 

Kilde:         – Guidelines For the Vaccination of Dogs and Cats, WSAVA, JSAP, Vol. 57, Jan 2016.